Pages Menu

Posted by on dec 24, 2015 in Portfolio | 0 comments

Prikkels – over regie en regulatie

Prikkels – over regie en regulatie

“Baby’s worden tegenwoordig veel te veel overal mee naartoe genomen. Dan liggen ze weer in de woonkamer te slapen, helemaal niet goed voor zo’n kind. Veel te veel prikkels. Leg ze toch lekker rustig op hun kamertje!”, aldus mijn tante, toen ik zwanger was van mijn oudste. Ik was het roerend met haar eens.

Ik was nog een totaal groentje op het gebied van baby’s en babyverzorging. Het leek me best logisch, baby’s hebben rust nodig, toch? En een overprikkelde baby kan een reëel probleem zijn. Inmiddels zie ik het anders: baby’s komen tot rust bij hun moeder. Hartslag en ademhaling zijn dan het rustigst, en stresshormonen laag.

kerst doekMaar wat ik me deze week ineens besefte, is dat het ook draait om regie. Mijn peuter was mee naar het kerstdiner op school. Alle klassen doen om de beurt een voorstelling in de aula, ouders en brusjes komen kijken. Kortom, het is vol, lawaaierig en prikkelrijk. Ze vond het leuk, at van de hapjes, duwde benen opzij alsof het een vliegengordijn was, en danste tussen twee voorstellingen door op het podium. En ineens was het genoeg. “Mam, ik wil naar huis.” Dat ging niet direct, en dan is ze dus min of meer overgeleverd aan de overmaat van prikkels.

Voor baby’s is het niet anders. Het wordt vrij normaal gevonden dat je als ouder veel bepaalt voor je baby. En nu zijn er natuurlijk veel zaken waar je baby gewoon met jou meedraait. Maar de belangrijke uitzondering hierop is wat een baby zelf nodig heeft. Honger, behoefte aan troost, maar dus ook de hoeveelheid prikkels: je kan de regie het beste bij je baby leggen. Alleen je baby zelf weet wanneer het nog leuk is, en wanneer het echt genoeg geweest is.

Prikkels zijn niet alleen slecht, ze zijn óók belangrijk. Bedenk maar eens hoe stressvol het is om je te vervelen! Te weinig uitdaging op je werk kan zelfs zorgen voor een ‘bore-out’. Baby’s willen spelen, ontdekken, en veel interactie met mensen om zich heen. Tot het teveel is. Dat zie je ook: zit je lekker te babbelen, … lees hier het hele artikel

Het hele artikel verscheen op ouderschapsforum Dragen&Voeden.

 

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>