Pages Menu

Posted by on feb 12, 2016 in Portfolio | 0 comments

Nieuwe slaaprichlijn JGZ

Nieuwe slaaprichlijn JGZ

Dit artikel verscheen op KROOST, en kreeg een reactie in De Volkskrant van Asha ten Broeke:

Nieuwe slaaprichtlijn JGZ: ‘geïnstitutionaliseerde kindermishandeling’?

Een nieuwe slaaprichtlijn van de JGZ geeft advies om baby’s alleen in hun bed te laten huilen. De richtlijn is bedoeld voor onder andere jeugdartsen en medewerkers van het consultatiebureau, en is nog in de ontwikkelingsfase. Ik schreef dit artikel voor KROOST:

Het laten huilen zou een goede methode zijn om baby’s een slaapritme aan te leren, net als het negeren van oudere kinderen tijdens de nacht. ‘Geïnstitutionaliseerde kindermishandeling’ noemt Marianne Vanderveen-Kolkena IBCLC dit advies uit de conceptrichtlijn.

Scherpe kritiek

De concept JGZ-richtlijn Gezonde slaap en Slaapproblemen pleit ervoor om baby’s en jonge kinderen met ‘slaapproblemen’ via zogenaamde ‘slaaphygiëne’ en extinctie-technieken andere slaapgewoontes te leren. Deze grote woorden betekenen in gewonemensentaal: rust en regelmaat, gecombineerd met laten huilen, en ‘drammen’ negeren. Drammen is niet mijn woord, dat komt uit de JGZ-richtlijn en geeft mooi aan welke kindvisie er schuilt achter de adviezen: één met gebrek aan empathie voor kinderen.

[…]

Lees het hele artikel op KROOST

Asha ten Broeke, columnist bij De Volkskrant, schreef een reactie op de richtlijn: ‘Medelijden met onze eenzame kinderen’.

Zelf vind ik het vooral erg vreemd, het idee dat het voor een jong kind normaal is de hele nacht alleen te slapen. En dat het dan ook nog goed is – gezond zelfs – als het kuikentje leert dat er niemand komt als het overstuur raakt.

Lees hier de column van Asha ten Broeke

Inmiddels heeft het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen te kennen gegeven dat ze niet achter de richtlijn staan:

Het NIP heeft besloten niet langer mee te werken aan de Richtlijn Slaap en slaapgedrag die door TNO wordt ontwikkeld voor de Jeugdgezondheidszorg (JGZ).

De inhoudelijk deskundige die vanuit het NIP (sectie Het Jonge Kind) heeft meegelezen constateert dat de concept-richtlijn onvoldoende rekening houdt met de huidige kennis en wetenschap over hechting, sensitief ouderschap, en wat normaal slaapgedrag is bij baby’s.

NIP kan zich niet vinden in JGZ slaaprichtlijn

Meer lezen:

Our Babies, Ourselves – Meredith Small

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>