Pages Menu

Posted by on jul 18, 2016 in Blog | 0 comments

Water bijgeven bij borstvoeding?

Water bijgeven bij borstvoeding?

Met mooi weer neem ik de kinderen graag mee naar ‘de waterpompen’, een speelterrein hier in de buurt. Kinderen kunnen zelf water pompen met van die ouderwetse waterpompen, met een pompstang. Het water landt in een houten bak, die weer uitkomt in een houten bak, die weer uitkomt in een houten bak… om uiteindelijk in een soort grote zandbak terecht te komen. Er is een afwatering naar de sloot, dezelfde sloot waaruit het water weer omhoog gepompt kan worden. Het is een gesloten systeem.

De pompen zijn voorzien van waarschuwingen: GEEN DRINKWATER.

In Nederland hoeven we ons maar zelden ongerust te maken over de beschikbaarheid van water. Uit de kraan, uit een waterkoeler of flesjes uit de supermarkt (al hebben die laatste twee opties wel nadelen), er is vrijwel overal goed drinkwater beschikbaar. Het is zelfs zo vanzelfsprekend dat het water uit de kraan te drinken is, dat we het er speciaal opzetten als het water een keer níet gezuiverd is in een van onze vele waterzuiveringsinstallaties, of schoon uit de diepe grond gepompt wordt.

Dit is een nog maar heel recent zo, en dan alleen nog maar in het rijke westen. Enorm veel mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater of moeten er kilometers ver voor lopen, en zelfs water wat geschikt is voor consumptie kan gevaarlijk zijn voor baby’s. De ziektekiemen die het water bevat kan een volwassene wel aan, maar het onrijpe immuunsysteem van een baby nog niet. Water is dus van oudsher een onveilig soort bijvoeding. Hier heeft de natuur natuurlijk gewoon rekening mee gehouden: borstvoeding is de ultieme dorstlesser. Beter dan ORS.

Water is dus van oudsher een onveilig soort bijvoeding. Hier heeft de natuur natuurlijk gewoon rekening mee gehouden: borstvoeding is de ultieme dorstlesser.

Puur water is niet zo gemakkelijk opneembaar als je zou denken. Elke cel in je lichaam bevat ook suikers en zouten, vocht dat hier het meest op lijkt is beter opneembaar dan water. Zouten zijn met deze hitte extra belangrijk, omdat je door het zweten meer zouten kwijtraakt. Denk hierbij niet alleen aan keukenzout (NaCl), maar om een reeks aan zouten (‘mineraalzout’ bevat meer zouten dan NaCl alleen). Borstvoeding bevat niet alleen het benodigde vocht, maar ook deze zouten, mineralen en suikers die zo belangrijk zijn voor een goede vochthuishouding in het lichaam. Zelfs het schoonste drinkwater bijgeven kan een baby sneller doen uitdrogen dan een puur borstgevoede baby.

Een baby die zelf kan bepalen hoe vaak, hoe lang hij drinkt en hoe vaak hij van borst wisselt, regelt perfect de eigen vochtinname. Door vaak kort te drinken, en vaker van borst te wisselen, krijgt een baby meer vocht binnen. De melkstroom aan een legere borst is trager, en daardoor worden meer vetten meegenomen. Dit proces wordt wel, hoe toepasselijk, vergeleken met een warm wordende kraan. Een warme kraan geeft eerst koel water, om dan langzaam op te warmen. Met dit weer zal een baby vaker om ‘koel water’, de vochtrijke eerste slokken uit de borst, vragen. Maar eigenlijk kan je dit gelijk weer vergeten. Een baby regelt het, zolang je als moeder maar vaak genoeg de borst aanbiedt.

Ach ja, soms is het zo simpel. Een baby moet gewoon wat vaker drinken met dit weer, zoals wij allemaal. Maar dan wel uit de borst.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>